Succesvol sustainability & innovation event

20 december 2016

Op vrijdag 9 december jl. vond in Amsterdam het eerste sustainability & innovation event van Koopman Cargo plaats. Wat betekenen de enorme technologische vooruitgang en de energie- en klimaatdoelstellingen van de EU voor ons? In wat voor wereld leven onze kinderen in 2050? Commercieel manager Edwin van Woudenberg: “Als Koopman willen we met onze klanten meedenken en partnership uitbouwen, het daadwerkelijk verbeteren van hun business. Daarvoor zul je met ideeën moeten komen en je klanten meenemen in de ontwikkelingen en innovaties in de sector. Daarnaast staat bij veel van onze klanten het reduceren van CO2 hoog op de agenda. Milieu is een belangrijke zaak, zeker als je denkt aan de klimaat doelstellingen 2050. Tijdens dit event konden we hierover met onze klanten in gesprek”.

Drie sprekers waren naar Amsterdam gekomen om hun kennis met de gasten te delen. TLN-voorzitter Arthur van Dijk nam ons mee in zijn visie over de toekomst van logistiek, waarbij het vergroten van duurzaamheid en veiligheid een belangrijke rol spelen. Hij vertelde onder andere over platooning, een ontwikkelingen waarbij 2 of 3 vrachtwagens kort achter elkaar rijden. Door een WIFI-verbinding is het mogelijk dat de eerste chauffeur de koers bepaalt. De andere vrachtwagens volgen de eerste. Hierdoor is minder brandstof nodig, minder ruimte op de weg en vrachtverkeer wordt veiliger. De techniek is beschikbaar; in 2017 worden de eerste praktijkproeven bij bedrijven in Nederland verwacht. Van Dijk wist ook te melden dat Nederland logistiek gezien goed scoort. Tevens benadrukte Van Dijk dat het belangrijk is om verder te kijken in de logistieke keten. “Denk aan de klant van je klant”. Daarnaast adviseerde hij de aanwezigen om transparant te zijn en informatie te delen zodat er ook over de keten heen gekeken kan worden.

Marco Boere van Mercedes-Benz gaf inzicht in de allernieuwste technologische ontwikkelingen. Ook vertelde hij welke mogelijkheden er zijn op het gebied van alternatieve brandstoffen, zoals elektrisch, LNG/CNG, brandstofcel of HVO.
Cees Dikkers van Shell startte met een verhaal over de toenemende energiebehoefte in de wereld. Op het ogenblik verbruikt 20% van de bevolking 50% van de aanwezige energie. Als de vraag bij de overige 80% van de bevolking ook gaat toenemen, ontstaat er een enorm tekort. De vraag naar energie zal wereldwijd verdubbelen. Als alternatief voor diesel lijkt LNG een (tijdelijke) oplossing, maar de conclusie was dat het aanbod van alternatieve brandstoffen op een mozaïek lijkt, er is er nog geen een die er met kop en schouders boven uitsteekt en waarvan men denkt dat het op de lange termijn een echt alternatief voor diesel zou kunnen zijn.

Na de presentaties ontstond een inspirerende discussie tussen sprekers en gasten. Wiljan Daris (Nutricia): “Een enorm inspirerend event, waar ik veel aan gehad heb. In de gesprekken met Koopman is sustainability steeds een onderwerp geweest en ik ben blij dat we met Koopman een professionele sparring partner hebben. We hebben dan ook samen afspraken gemaakt over het reduceren van CO2”. Na de lunch leidde Hans Ramacher, Supervisor Safety, Health, Environment & Quality, geïnteresseerde aanwezigen nog rond door de terminal.


Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag.