De historie van Koopman

De historie van Koopman

Onze geschiedenis

Het eenmansbedrijf dat Siebe Koopman sr. in 1923 begon is uitgegroeid tot een van de grootste logistieke dienstverleners binnen de Benelux. Van generatie op generatie heeft ons familiebedrijf zich ontwikkeld tot internationale onderneming met ruim 1.100 medewerkers en een breed aanbod van diensten en faciliteiten. Koopman groeit niet om het groeien, maar vanuit gedrevenheid om de klant optimaal van dienst te zijn. Overnames en innovaties stonden en staan altijd in het teken van optimalisatie van de keten. De tijdlijn laat een aantal bijzondere mijlpalen zien.

1923
Siebe Koopman, de hoefsmid

Siebe Koopman, de hoefsmid

De meeste klanten van de jonge hoefsmid Siebe Koopman uit Briltil zijn melkrijders die melk vervoeren naar de melkfabriek in Briltil. Hij kan zijn gezin ervan onderhouden maar dit verandert wanneer steeds meer melkrijders paard en wagen inruilen voor een auto.

1930
Siebe koopt een vrachtauto

Siebe koopt een vrachtauto

Dan besluit Siebe Koopman van het melkrijden zijn broodwinning te maken. Langzaam maar zeker komt er ook ander werk bij, zoals het vervoer van boter en ruwvoer voor de boeren. In 1936 koopt hij een tweede vrachtauto, die wordt bestuurd door zijn zoon Klaas.

1950
Een bredere basis

Een bredere basis

Vanaf de jaren '50 worden ook andere producten vervoerd, zoals bouwmaterialen en suikerbieten. Daarmee krijgt het bedrijf een bredere basis. Koopman introduceert in 1962 het trailerkoppelsysteem: de chauffeur levert een oplegger af en neemt vervolgens een andere mee.

1964
De start van autotransport

De start van autotransport

In 1964 worden de eerste 2 autotransporters aangeschaft. De start is moeizaam, maar wanneer het aantal personenauto's een grote vlucht neemt, weet Koopman hierop in te spelen. Eind jaren '60 neemt Koopman afscheid van het melkvervoer.

1971
Vestiging in Midden-Nederland

Vestiging in Midden-Nederland

Doordat het werkgebied voor autotransport steeds groter wordt, is er behoefte aan een tweede vestiging in Midden-Nederland. Deze wens komt uit als Koopman een autotransportbedrijf in Hoevelaken overneemt.

1988
Ook general cargo groeit

Ook general cargo groeit

Ook de general cargo-activiteiten groeien verder. In Nijkerk verrijst een gloednieuwe locatie, waar ook de autotransporters uit Hoevelaken worden ondergebracht.

1999
TransMission: fijnmazige distributie

TransMission: fijnmazige distributie

Samen met 12 andere zelfstandige transportbedrijven, verspreid over Nederland en België, vormt Koopman een fijnmazig distributienetwerk dat de hele Benelux omvat. TransMission is de naam voor deze nieuwe service.

2004
Meer dan transport

Meer dan transport

Dankzij de overname van de car terminals in Amsterdam (2004) en Born (2006) kan Koopman een integrale dienstverlening bieden. Grote aantallen voertuigen worden vervoerd, gebruiksklaar gemaakt en weer afgeleverd.

2014
Nog meer specialiteiten

Nog meer specialiteiten

Met de overnames van Möhlmann (2014), Smink (2017) en ACM Fleetforce (2019) breidt Koopman het dienstenpalet verder uit met gesloten transport, exclusief transport, fleetmanagement en een pool van chauffeurs die snel één auto kunnen brengen of ophalen.

2018
100% Elektrisch

100% Elektrisch

In 2025 ziet Transport & Logistiek graag dat nieuwe vrachtauto's die in de Nederlandse binnensteden rijden geen CO2-uitstoot meer hebben. De 100% elektrische bestelbus van Koopman TransMission (2018) en de eTGM van Koopman Cargo (2022) zijn een start op het gebied van het zero emissie tijdperk in de stadslogistiek. 

2023
Koopman 100 jaar!

Koopman 100 jaar!

Met de vierde generatie aan het stuur viert Koopman in 2023 een jubileum jaar. Iets wat in 1923 startte als eenmansbedrijfs is honderd jaar later uit gegroeid tot de logistieke onderneming die ze nu zijn.