Importeur Volkswagen

Importeur Volkswagen

"

Koopman denkt mee over slimme oplossingen

Als je al meer dan 45 jaar zaken met elkaar doet, ben je meer partners dan klant en dienstverlener. De samenwerking tussen Koopman en de grootste auto-importeur van Nederland gaat dan ook veel verder dan het vervoeren van auto’s (Automotive) en onderdelen (Cargo) naar dealers in heel Nederland. Het Hoofd Transport is blij dat de samenwerking met Koopman wordt gecontinueerd: “Onlangs hebben we een nieuw, langlopend contract afgesloten met Koopman. Zo’n langlopend contract moet zich wel rechtvaardigen en dat is ook gebleken. Meestal staat bij een aanbestedingsproces de prijs voorop. In dit geval was de CO2-neutraal doelstelling één van de insteken.  De kernwoorden voor het gehele proces waren kwaliteit, betrouwbaarheid, duurzaamheid, flexibiliteit, competitiviteit en continuïteit. Op al deze onderdelen scoort Koopman uitstekend.

CO2-neutraal

Koopman draagt veel bij aan het bereiken van onze doelstelling om in 2020 CO2-neutraal te werken. Een zeer ambitieuze doelstelling waarvoor we in 2017 al met elkaar om tafel zijn gegaan. Koopman is hierin heel pro-actief geweest en heeft een HVO-installatie neergezet in Nijkerk, zodat we HVO kunnen tanken. Dat zorgde voor een terugdringing van de CO2-uitstoot in 2018 van 8%, in 2019 van 15% en in 2020 van 22%. De overige CO2-uitstoot wordt gecompenseerd via de stichting Commonlands. Rijden op HVO is duurder. Om dat te compenseren zetten we in op efficiency maatregelen. Hiervoor hebben we een Supply Chain Optimalisatie Plan (SCOP) opgesteld. Doel is de hogere kosten door duurdere brandstof te compenseren door minder kilometers te maken, dus door efficiënter te rijden.

"

Het tanken van HVO vermindert de CO2-uitstoot per liter met ongeveer 90%

Dynamisch kostenmodel

Samen met Koopman hebben we een nieuw dynamisch calculatiemodel ontwikkeld, waarmee we veranderingen in leveringen kunnen doorrekenen. Als er bijvoorbeeld eenmalig heel veel auto’s naar een bepaalde regio of dealer moeten, kun je kijken of het vervoer niet vanuit Leusden maar vanuit Rotterdam kan gebeuren. Het calculatiemodel berekent het aantal kilometers, de kosten en de CO2-uitstoot. Verbeteringen in de supply chain leveren ons direct financieel voordeel op. We betalen exact voor de service die we krijgen en kunnen eenvoudig aanpassingen doorvoeren. Als iets in het proces niet goed loopt of er komt een klacht van een dealer, pakt Koopman dat serieus op. Het probleem wordt opgelost en er volgt een terugkoppeling. Koopman is niet altijd de goedkoopste, maar betrouwbaarheid, kwaliteit en continuïteit zijn ons veel waard.”

 

"

Voor ons is het belangrijk om zowel onze CO2-doelstelling te halen, als om tegen zo laag mogelijke kosten te vervoeren. Vervoer zorgt voor een groot deel van de uitstoot, dus daar moeten de processen zo efficiënt mogelijk verlopen

De Business Unit Manager Cars

Inzicht in de keten

We hebben meegewerkt aan een pilot voor blockchain technologie. Dat betekent een volledige digitalisering van het vervoer van de auto van opslaglocatie naar dealer. Omdat het hele proces zich bevindt in een blockchain-omgeving, zijn data optimaal beveiligd en onveranderbaar. Door in de hele logistieke keten alle data van het voertuig vast te leggen, hebben we meer inzicht in de keten en kunnen wij onze processen optimaliseren.

Voor de dealer heeft dit systeem als voordeel dat hij precies kan zien waar de auto’s zijn en wanneer ze geleverd worden. Voor ons is het stukje van fabriek naar ons als importeur interessanter. Daarover zijn we in gesprek met de ontwikkelaar van het systeem – Vinturas – en Koopman.

"

Voor welke uitdagingen we ook staan, Koopman denkt mee over slimme oplossingen.

De samenwerking met Koopman loopt op alle niveaus soepel. De lijnen zijn kort, wat vooral voor de operationele mensen op het bedrijfsbureau prettig werkt. Hoe hectisch en druk het soms ook is, Koopman zet zich maximaal in om de afspraken na te komen. Voor welke uitdagingen we ook staan, Koopman gaat het gesprek aan en denkt mee over slimme oplossingen.

Dedicated vervoer van onderdelen

Elke nacht rijden 24 grote trailers van Koopman Cargo met onderdelen voor vijf grote automerken naar ongeveer 400 afleveradressen in Nederland. De Business Unit Manager van Logistics heeft veel respect voor de nachtchauffeurs: “Elke nacht de weg op om op soms afgelegen industrieterreinen je lading te lossen. Ga er maar aanstaan. We werken heel close samen met Koopman. Als er ‘gedoe’ is bij een klant, hebben we het er samen over. Stel dat een onderdeel beschadigd aankomt. Dan zoeken we uit hoe dat kwam en hoe we dat voortaan kunnen voorkomen. Misschien lag de fout wel bij de chauffeur, maar kunnen wij door het onderdeel beter aan te bieden de kans op beschadigingen verkleinen. Die insteek heeft geleid tot sterke verlaging van de reclamatie en daarmee schadekosten. De kwaliteit van de levering wordt beter en dat levert tevreden klanten op.

 

"

Die insteek heeft geleid tot sterke verlaging van de reclamatie en daarmee schadekosten. De kwaliteit van de levering wordt beter en dat levert tevreden klanten op.

Fysieke belasting

Samen met Koopman Cargo zoeken we naar manieren om het de chauffeur makkelijker te maken en hem fysiek minder te belasten. Een voorbeeld: Als een VW-bus een nieuw dak nodig heeft wordt dat in één geheel geleverd. Dat zit in een grote houten kist. Als de chauffeur dat in zijn eentje ’s nachts moet afleveren, is dat een hele klus. Al geruime tijd doen we dat anders en leveren we zulke grote pakketten overdag. Dan zijn er mensen in de buurt om een handje te helpen.

"

Bij Koopman zit hetzelfde slag mensen als bij ons. Dat werkt prettig; je weet wat je aan elkaar hebt en doordat je elkaar al zolang kent durf je elkaar ook scherp te houden.

Meer cases

20 maart 2023
Autobedrijf John van der Rijt

Lees hier hoe Autobedrijf John van der Rijt auto's importeert uit Duitsland in samenwerking met Koopman.

Lees meer
25 september 2020
Importeur Volkswagen

Lees hier hoe de samenwerking is tussen de grootste auto-importeur van Nederland en Koopman

Lees meer
28 december 2019
Solidus Solutions

Lees hier hoe Niek Visarius COO van Solidus Solutions de samenwerking met Koopman ervaart.

Lees meer
29 oktober 2019
Mercedes-Benz Cars Belgie

Koopman is door Mercedes-Benz verkozen tot leverancier van het jaar.

Lees meer
28 oktober 2019
Smurfit Kappa

De Supply Chain Manager van Smurfit Kappa aan het woord.

Lees meer
27 oktober 2019
Nijburg Industry Group

Lees hier hoe Nijburg Industry Group de samenwerking met Koopman ervaart.

Lees meer
14 oktober 2019
Autoverhuur Zijm

Lees hier hoe Autoverhuur Zijm de samenwerking met Koopman ervaart.

Lees meer
10 september 2019
DS Smith

DS Smith vertelt over zijn prille samenwerking met Koopman

Lees meer
09 september 2019
Value Stream Mapping

Manager Operations Koopman Compounds vertelt hoeveel kostenbesparingen VSM kan opleveren

Lees meer